Programlama Dilleri
-
Java
Java programlama dili 1995 yılında, geliştirilen bir uygulamanın üzerinde uğraşılmadan farklı platformlarda çalışabilmesini ve yazılımcıların hata yapma ihtimalini azaltma amaçlarıyla geliştirilmiş, günümüzde ise en yaygın kullanılan programlama dillerinin başında gelmektedir. Mobil cihazlardan masaüstüne, sunuculardan özel geliştirilmiş cihazlara kadar bir çok farklı platformda ve işletim sisteminde çalışabilen java uygulamaları, günümüzde özellikle "kurumsal uygulamalar" için en çok tercih edilen programlama dilidir.
-
Ruby
İlk ortaya 1995 yılı civarında çıkmış olmasına rağmen 2000'ler sonlarına doğru popüler olan bir programla dilidir. Dinamik bir dil olması nedeniyle özellikle Web uygulamaları geliştirilmesi sırasında tercih edilen, oturmuş ve yaygın kullanılan bir dildir.
-
PHP
Web uygulamaları ve sayfaları için ilk kullanılan programlama dillerinden biridir. Hedefi web sayfalarının daha kolay yazılmasını sağlamak olan PHP, günümüzde özellikle web sayfaları ve uygulamaları için en çok tercih edilen programlama dili olma özelliğini korumaktadır.
-
JavaScript
Tarayıcılar içinde çalışmak üzere geliştirilmiş bir betik dili olan JavaScript'in ( asıl adı EcmaScript ) zaman içinde gelişmesi ile günümüzde sunucu tarafında da kullanılmak üzere evrimleşmiştir. Özellikle Node.JS ve veri tabanlarının desteği nedeniyle, hızlı web servisleri geliştirmek için tercih edilen bir dil olmuştur.
-
Python
Genel amaçlı dinamik bir dil olan Python, güçlü matematik kütüphaneleri ile akademik çalışmalarda en çok tercih edilen dillerden biri olmasının yanı sıra, işletim sistemi bileşenleri ve web uygulamaları için de yaygın olarak kullanılmaktadır.
Yazılım Geliştirme Araçları
-
Git
Günümüzde yazılan bir uygulamanın sürüm takibi yazılım geliştirme sürecinin en önemli parçasını oluşturmaktadır. Bu noktada dağıtık bir sürüm takip sistemi olan git ve web tabanlı sunucu ortamı sağlayan GitLab yazılım geliştirme sürecinin en önemli aracı olmaktadır.
-
RedMine
Yazılım geliştirme sürecini takip etmek için bir çok araç ve yöntem bulunmaktadır. Bunların içinde iş takibi, ekip çalışması için büyük önem taşımaktadır. RedMine web tabanlı bir araç olarak bu konuda rüştünü ispatlamış yaygın kullanılan bir yazılımdır.
-
Jenkins
Her ne kadar derleme kavramı programlama dillerine ait olarak görünse de uygulama kodlarının sadece makine diline çevrilmesi değil, uygulamanın yüklenmeye hazır paket haline getirilmesini de kapsar. Bu işlemin parçaları içinde testlerin çalıştırılması, statik kod analizi yapılması, hatta test ortamlarına uygulamanın yüklenmesine kadar bir çok işlevi yerine getirebilen Jenkins günümüzde en yaygın kullanılan düzenli derleme aracı konumundadır.
-
SonarQube
Kod kalitesi ve uygulamanın sürdürülebilir olması açısından, yazılım ekibinin belirlenmiş yazım kurallarına uyması gerekmektedir. SonarCube ile bu yazım kuralları otomatik denetlenmekte ve uygunsuz durumlar önerilerle birlikte raporlanmaktadır.
-
Nexus
Tüm bileşenlerin, binarylerin (ikili dosyalar) ve derlenen yazılımların (artifact) ortak bir merkezden sunan SonaType Nexus, ortak parçaların çok sayıda geliştirici ve sunucu tarafından kullanılabilmesini sağlıyor.